Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2018 11:27 - Белгия пуска нова "пощенска" услуга
Автор: sindfeds Категория: Бизнес   
Прочетен: 1024 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.03.2018 11:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всеки може да стане пощаджия в свободното си време и да печели

Белгийските пощи пуснаха експериментално пощенски "юбер" – онлайн платформа, чрез която гражданите могат да се запишат като пощальони и да разнасят колети в свободното си време.

Системата позволява на всеки притежател на смартфон да намери шофьор, който да достави негова пощенска пратка със собствен транспорт срещу заплащане. Тарифата зависи от разстоянието, теглото и размера на пакета. Срещу възможността да припечелят юбер-пощаджите ще дават малка комисионна на кралските пощи, които са публична компания.

Така някой безработен, пенсионер или домакиня може да се наеме да разнася пратките на съседите си или дори на няколко съседни улици. Същото могат да правят колеги за офиса си в обедната почивка например.

Новата услуга се нарича "Брингър" и използва бизнесмодела на такси услугата "Юбер", която беше забранена в Белгия. Тя е по-бърза от обичайната пощенска доставка, като получателят може да си получи колета още същия ден, вместо да чака пощаджията. "Брингър“ е малко по-скъп от обичайната доставка заради скоростта и за заплащането на разносвачите.

Инициативата стартира в понеделник от втория по големина град Антверпен, като пощите отвориха специален сайт, на който гражданите могат да се запишат за разносвачи или да изпратят колет. Доставките могат да се получават в цялата страна, но засега да се изпращат само от адреси в Антверпен. При успех тя ще бъде развита в цялата страна, като ще позволи на 11-те милиона белгийци да припечелват допълнително, ако желаят.

На първо време частните пощаджии ще могат да кандидатстват за три вида пренос на пакетите – с кола, с велосипед и пеш. Изпращачите пък ще могат да заявяват желание да изпратят колет чрез интернет страницата на услугата или чрез мобилна апликация от телефоните си.

Новата услуга вбеси пощенските и транспортните профсъюзи, които я определиха като канибалска. Те се притесняват, че доброволците ще изместят пощальоните и те ще загубят работата си. Някои от тях предричат катастрофа в куриерския бранш, който осигурява заетост предимно на нискоквалифицирани работници и наричат пощенският юбер „социален дъмпинг“. Според тях, ако политиците не спрат "Брингър", цял сектор от икономиката ще загине.

В същото време обаче Европейската комисия се обяви в подкрепа на услуги от типа на "Юбер", които са част от т.нар. икономика на споделянето. Брюксел издаде препоръки към местните и държавни власти да насърчат създаването на платформи за сътрудничество.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1567382
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930