Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2017 11:58 - 5 исторически цигании по време на избори
Автор: razen Категория: История   
Прочетен: 478 Коментари: 0 Гласове:
0



 Циганиите с апетитния ромски вот не са от вчера, показва един прелет над изборната история българска.Като се поровим в нея виждаме, че дебатите дали да се взима предвид вотът на ромите, как и на кои, са се разгорявали яростно и в миналото.
  • 1879г. В Търновската конституция е записано: " Избиратели са всички български граждани, които имат възраст по-горе от 21 година и се ползват с граждански и политически правдини.“
  • 20 февруари 1901 г. -  правителство с министър-председател Петко Каравелов. Първата работа на новия кабинет е да изготви Закон за изменение избирателния закон. В него има поправка за премахване на циганския вот. Дотогава Глава І, член 4, алинея 6 и 7 забраняват да гласуват „съдържателите на блуднишки домове и просяците“. Сега е добавено: „в това число и циганите, които нямат постоянно местожителство, а така също и ония, на които семействата се занимават с просия“.
  • Вътрешният министър на същото правителство Михаил Сарафов: предлага лустрацията да е на религиозен принцип. От избирателно право да бъдат лишени всички цигани не-християни. Моята редакция в това отношение е много ясна – убеден е министърът, – тъй като религията на хората е определена, знае се това нещо отнапред, а от друга страна самите цигани не-християни са лишени от правото да бъдат избиратели в специално религиозните избори на мохамеданите. Най-после, ония цигани, които не са нито мюсюлмани, нито християни, се намират в такова положение на културно развитие, щото не зная дали заслужават въобще да им се даде избирателно право.
  • Рестрикцията „не-християни“ е премахната чак през 1923 г., изискването за „установено местожителство“ обаче остава. Целият член е заличен в избирателния закон от 1937 г.
  • Във фундаменталния труд „Циганското население в НР България по пътя на социализма“ пише:„Социалистическата революция в България, революционните промени във всички сектори на живота, бурният подем на нашата икономика и култура, специалните грижи на Партията, мероприятията на народната власт и активната дейност на Отечествения фронт събудиха творческите сили на циганското население, повишиха неговото самочувствие, увлякоха го по пътя на икономически и културен възход, правят живота му по-културен, заможен и щастлив.“
Още от книгата на Росен Тахов „Големите парламентарни циркове“ ТУК




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razen
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 44061
Постинги: 40
Коментари: 3
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031