Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2017 07:29 - 3.9.Португалия=RepUblica Portuguesa,Португалска република/12.UE,нас.10млн. -----Бразилия=Republica Federativa do Brasil /5.W,нас.192млн.
Автор: stefbelchev Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1691 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 31.03.2017 08:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Португалия (на португалски: Repъblica Portuguesa, Португалска република) е държава в най-южната част на Западна Европа, разположена е на Пиренейския полуостров и в Атлантическия океан (Мадейра, Азорските и Селваженски острови). Граничи с Испания на север и изток. Португалия предявява претенции към администрираната от Испания Оливенса като част от националната територия на страната.
  Португалия е член на Европейския Съюз от 1986 г., на НАТО от 1949 г. и на ООН от 1955 г.
  Името на държавата произлиза от град Порту на делтата на река Дуеро. В древни времена градът се е казвал Cale (от гръцки – „красив“). Той е бил важно пристанище, наричано на латински Portus Cale, което в Средновековието се е превърнало в Portucale, а по-късно Portugale.
 
Официална религия е католическата.


Португалският език - portuguкs или lнngua portuguesa, е
романски език, единствен официален език в Португалия, Бразилия, Мозамбик, Ангола, Кабо Верде, Гвинея-Бисау и Сау Томе и Принсипи и един от официалните езици на Екваториална Гвинея и Източен Тимор. По традиция от колониалната епоха португалски се говори и в Макао в Китай, Гоа, Даман и Диу в Индия и Малака в Малайзия.
image  Португалският е част от иберороманската езикова група и се развива в средновековното кралство Галисия от няколко диалекта на простонародния латински. С 240 милиона души говорещи португалски, 210-215 милиона от които като роден език, това е седмият по разпространение език в света и третият сред европейските езици.
  Португалският е също вторият по разпространение романски език след
испанския, най-разпространеният език в Южна Америка и един от официалните езици на Европейския съюз и Меркосур.
  Португалският език произлиза от средновековните романски диалекти, говорени в най-западната част на контролираните от християните области на Пиренейския полуостров. Най-ранните запазени текстове, за които се смята, че принадлежат към тази група диалекти, са административни документи от IX век, които все още съдържат множество латински фрази. Най-ранният етап от развитието на езика, до отделянето на Португалия от Галисия през XII век, се нарича протопортугалски език.
  През следващия етап, продължил от XII век до началото на XVI век, езикът е известен като старопортугалски или галисийско-португалски. Този етап обикновено се разделя на два подетапа. До XIV век старопортугалският постепенно навлиза в широка употреба. За известен период това е предпочитания език на
лирическата поезия в цялата християнска част на Пиренейския полуостров, подобно на окситанския, който по това време е езикът на трубадурската поезия във Франция. През 1139 година Португалия става независимо кралство, през 1290 година е основан първият португалски университет (първоначално в Лисабон, по-късно преместен в Коимбра), а португалският, наричан просто „обикновеният език“, става официален в държавата.
  През XIV век започва периодът на португалските мореплавателни експедиции и колониално разширение. Португалският език е пренесен в отдалечени части на
Азия, Африка и Америка и днес в Европа живеят съвсем малка част от лузофоните. През XVI век португалският се превръща в лингва франка за европейската търговия в Азия и Африка, като се използва не само от португалската колониална администрация и в търговията, но и за общуване между местните власти и европейци от всички националности.
  Разпространението на езика е подпомогнато от смесените бракове между португалци и местни жители, както и от католическите
мисионери. Мисионерската дейност довежда до възникването в Азия на креолски езици, като кристан, който остава широко използван в Азия до XIX век. Някои християнски общности в Индия, Шри Ланка, Малайзия и Индонезия продължават да използват португалския език дълго след като вече не са под португалско управление и нямат преки контакти с Португалия.
  1516 г. Краят на старопортугалския период бележи публикуването на „Cancioneiro Geral“ на поета
Гарсия ди Ризенди през 1516 година, която поставя началото на съвременния португалски. Ранният етап от неговото развитие се характеризира с включването в езика на голям брой заемки от класическия латински и старогръцкия.
==Федеративна република Бразилия - на португалски: Repъblica Federativa do Brasil, е държава, заемаща централната и източната част на Южна Америка.
image  Със своите над 200 млн. души и 8,51 млн. kmІ (47 % от територията на континента) страната се нарежда на пето място по площ и по население в света.

3.9.Мелодии и песни в Португал-Бразил-езични сайтове.


==
==
==
==
==
==
==




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: stefbelchev
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1938979
Постинги: 865
Коментари: 624
Гласове: 6555
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031