Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2012 09:22 - История на вестници
Автор: vestnicite Категория: Новини   
Прочетен: 1869 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.06.2012 08:27


Всички вестници традиционно се смятат за предшественици на новинарски репортажи, които са били разпределени в Рим за събитията, които са се случили в града. Копирана на ръка свитъци, наречени италиански. Acta diurna народен Романи (ежедневни дела на римските хора), публикувано в помещенията и от политици или само благородна граждани,. Римските вестници дървена дъска, на която записва хроника на събитията. Новини доклади са склонни да имат неофициален характер, докато Юлий Цезар нарежда не е задължително да разпространява записи на Сената, докладите на генералите и посланието на владетелите на съседните държави. През следващите сто години във вестниците, малко се е променило: до изобретението в Германия през 1450,. Йохан Гутенберг печатната преса, позволявайки на множество копия на текст и изображения, без да се прибягва до книжниците, вестници (които са всички една и съща ръка копира свитъци на основната новина) бяха много скъпи атрибут на живота на висшите служители или богати търговци. Модерния си облик на вестника е започнал да придобива през XVI век. Тогава дойде в употреба името "вестник" - по името на дребната италиански Гадзета монета, която обикновено се плаща за саморъчен новина във Венеция. Смята се, че в този град са създадени първия си офис за събиране на информация - прототипи на новинарските агенции - и там е професията на "Новини писатели".

Първият вестник, силно напомня на нашите съвременни издания, се смята за публикувано, от 30 май 1631 г. френският вестник "La вестник". Тираж ekzemlpyarov преброиха около 1200, и неговият издател бе получен през 1630 патента за разпространение на новини през територията на френски благородник, Теофраст Рено. Политическото значение на «La вестник" била толкова голяма, че някои от посланията в нея лично пише на френския крал Луи XIII, и кардинал Ришельо. Стойността на «La вестник" за развитието на този тип медия е особено висока и, следователно, че в «La ДВ» е поставил платена реклама. През 1657 един от на първия британски вестник публикува една промоционална оферта, скоро крал Чарлз II поставя един личен обява за загубата на любимия си куче, половин век по-късно, Даниел Дефо, основата за политическата журналистика и основава на седмичното "А проучване на обществените дела."

В Русия, първият вестник са написани на ръка "Писмо пратеници", наречен по-късно Европейската начин - "Тоновете." Най-старият публикуването на този тип оцеляване е инстанция на "камбанки", издаден през 1621. В основата на съдържанието на «санитари писма" са преведени от чужди бележки в пресата, и доклади на руските дипломати и търговци от чужбина. Първият руски печатен вестник "бе въведена през 1702 с указ на император Петър I в-к" Ведомости ".

Този бум е настъпила в света на вестниците в XIX век, Когато вестника се премества центъра на политическия и социалния живот в много страни на Европа. В ХХ век. вестници продължава да процъфтява, постепенно се променя, поради появата на нови електронни медии като радио (през 1920 година.) и телевизията (през 1950). Не могат да се конкурират с радио и телевизия в ефективността на комуникация и емоционални представителства истории, вестниците са направени коментари по основния лихвен една подробен анализ на събитията, както и разработването на приложения като покритие на местната новини и всякакви малки обяви.

В края на ХХ век. С появата на интернет, който е оставил много на реклами, вестници започнаха да изпитват някаква криза. В отговор на тази криза за много вестници започнаха прехода към таблоид формат, който позволява да се спести хартия, както и за привличане на по-кратки статии и емоционално динамичен голям брой на младите читатели, които са били с недостатъчно бившите консервативни вестници. Все пак преходът към таблоид формат не е панацея за вестници днес, и не винаги донесе очаквания икономически ефект. В момента повечето вестници в света в търсене на нови форми на доставка на материали и за привличане на читатели и рекламодатели.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vestnicite
Категория: Новини
Прочетен: 51596
Постинги: 18
Коментари: 1
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031