Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2012 19:47 - Деца и вестници
Автор: vestnicite Категория: Новини   
Прочетен: 1056 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.06.2012 08:29


Преди много години, през миналия век - може би в края на 1990-те, аз се натъкнах в интернет в един такъв проект на Световната асоциация на вестниците - "Вестници в образованието". Идеята на проекта бях шокиран. Оказва се, че мъждукаха пред мен само в сензация, почти на ръба на безсъзнание, умни хора са мислили и предлага да изпълни!

Аз трябва да кажа - този вестник не е станал официален член на проекта (в Русия е нещо, което много малко хора, погледна изобщо). За това ние не разполагат с достатъчно сили, нито време, нито на персонала. Но основната идея е качват и разбираме че сме повече или по-малко последователността на всички тези години.

Основният проблем, който трябваше да вземе решение - трябва да подмладяване на публиката. Деца - публиката е много печеливша за вестници: те носят със себе си в лагера на читателите също не техните баби и дядовци, майки и татковци, да не говорим приятели и учители.

За съжаление, децата не като четене, се съгласи да говори само с учебници. И с преподаване на децата да четат нашия вестник, ние също спечели пари, ние донесе повече ползи, и самите деца. След четене на вестници - тя е точно ЧЕТЕНЕ. И все пак, и придобиване на умения за получаване на информация от текст на докладите. И все пак - и разширяване на хоризонтите малък човек, повишаване на интереса в живота не само на собственото си семейство, любим клас, любима училище - но също и дома град или село.

И в един момент децата започнаха да четат нашия вестник. Те я ​​прочетете, само един - "ограда." Идеята на кука хартия, вестници, "чат" в един от регионалните вестници на региона Ярославл, ние изведнъж спечели много от младите читатели.

Възрастните често гняв отпечатана в "чат" всичко, освен на тепиха и откровено грубост, все пак - в езика на руските съвременни децата. Децата, които получават безплатни територия, да общуват, да определят свои собствени закони на съществуване в "оградата", се идентифицират с темите на разговор.

Важно е, че пише вестника, а не само руски деца - в живота на много хора на арменци, азери, чеченци, ингуши. За някои от тях, изучаването на руски език е як предизвикателство, защото те съществуват в атмосфера на двуезичие.

Редактори са рядко, по-рядко си позволя да коментирам. Но децата са получили интервенцията е нормално, както ние направихме, без гневни викове, без да се опитва да сложи вашата поръчка.

"Юджийн М., аз те харесвам. Ако искате да знаете кой съм аз, а след това да ми пишете в "оградата".
Хора, нека не се пишат всякакви глупости, за това, което певецът е по-добре и което по-лошо. Не е необходимо да се започне всичко отначало.
MAV, както ти се разбил в оградата! Един от уроците, седна и написа на запад, се научи да бъдеш действително.
Младежи - много време! Колко благородни импулси на човек, хванат по време, но някои, за съжаление - интензивен от детството с неговия въпрос: "Какво е добро и кое е лошо?".

Освен това "чат", публикувана по-твърди материали - от една и съща "ограда", "писатели", или от някой стар. Нещо на младежката литература, преизпълнен с първата любов, училищните преживявания, изясняване на връзката над факта, че някой по някакъв начин е лошо за някой, който иска ...

Пише ... деца - от 2-3 класа, за да завършат на училищата и колежите. След няколко години, след като на "Ограда" по повод на липсата на вестника пространство за публикуването на изборните манифести затворени, "писатели", "ограда" - имат 2-3 курсове на студенти (и fizmatiki и хуманитарни науки) - в пъти погледна към редактора, донесе нещо от техните произведения, и питаха кога "оградата"?

Един опит да се влезе в една и съща река, ние все още го направих. Се е увеличил обемът на хартия, по темата за младежта е отишло цяла банда. Въпреки това, традицията на "оградата" беше загубена. Аз трябваше да започне всичко отначало. И съвсем различен начин. Ние държат един принцип - нецензурирана и ненамеса в текстовете на децата.

Ние сме създали училище за млади журналисти. Децата се събраха в текста или да дойде при него в училище - добре, учител-писатели са били щастливи да се забавляват учениците си говорят с newspapermen. Освен това, в хода на реториката в жанровете на училищния вестник, се изучават и в подготовката и preprofile профила на 8-9 клас може, наред с други професии, проучване и журналистика.

И учи, наред с други неща, не е лошо. През годината, особено през лятото, ние взехме на работа всеки месец в продължение на 5-6 ученици над 14 години. От всеки се изисква да се даде един месец най-малко седем новините.

Точно сега аз съм се на следващата си почивка. Готвя се да пишат писма до директорите на училищата, с благодарност за тези деца, които са работили.

Служители от тях бяха прекрасно! Те се пише за всичко, което се натъкнах на очите му. Състоянието на градските улици, правата на детето, родителите принуждавани към "крепостничеството" в страната, опита на местните скейтъри и скейтъри (или и да се наричат?), Дискусия върху това, което търг Емо, и колко лошо за тях да се обадите на местния Емо Gopnik, мъдрост, тълкуване на произведения на графити. Децата пишат за замърсяването на езерото, състоянието на градския парк, училището на "демокрация" (съотношението на учениците и учителите) ...

"Ние често критикуват и критикуват. Помислете не усърдни и добре възпитан, виновен, че ние не мислим за бъдещето. От сутрин до вечер, ние настояваме, че нашата музика и дрехи - плодовете на болно въображение на някой, и въведение към него, ние със сигурност ще се плъзне до дъното на живота. Нашите уважавани "прадеди", завърши нашите навици и жаргонни на младежта. Те се страхуват от нежеланието ни до март в строя, и във всеки един момент да защитава своите принципи. Те не обичат книгите, които четем, и нашата "замразяване" във виртуалния свят на компютъра. Те не са готови да отговори на директни въпроси, като се ограничават общите бележки. Изненадващото е, че за възрастни е винаги на върха, и всички като един, притежават познания на абсолютни истини. Тяхното мнение е безспорно, техния начин на живот рецепта най-чудотворни и единствените правилни. Те вероятно са били родени, така съзнателно и голямата житейския опит обогатява. "

Това пише 14-годишно момче. Той падна очите на родителя, задавяне с емоция - може би един родител ще бъдат уволнени от бебето, че говори "истината." Печатния текст на "звук", съвсем различно: то не е бебе разговор, на журналистиката.

В допълнение към "нашата" в текста на това лято, двама стажанти, за да работят, колеж sophomores и журналистика. За съжаление, те са "нашите" деца, с които са ангажирани по време на учебната година, сравнения не могат да понасят. Обезопасяване в избора на темата, пиша дълго, неясни, използва някои "Home" заготовки, "риба", които могат да бъдат украсени с чифт на местните факти, публикува в някой вестник - добри хора публикува заради на лицето е една добра доклад на практиката ... .

Малко вероятно е, че много от тези, които пишат и пишат в нашия вестник Избери журналистиката като професия. Но фактът, че с наша помощ те се научил да чете вестника, за да отговори на публикацията, критично да ги оцени - е, мисля, чудесен.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vestnicite
Категория: Новини
Прочетен: 51601
Постинги: 18
Коментари: 1
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031