Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2012 19:45 - Общото между вестник и списание и новини
Автор: vestnicite Категория: Новини   
Прочетен: 1036 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.06.2012 08:28


През 1539 във Венеция, те използват малка сребърна монета, която първоначално е била представяна свраката. В италиански, тази птица се нарича "La Газа» («gatstsa"), монета е показано на нея птица е с прякор "gadzetoy» (La Gazzetta).

Gadzeta беше дарения и средни. Богат венециански на драго сърце я даде на парче хартия с последните новини, който следователно също стана известен като "gadzetoy" или "к". Венециански вестници за първи път са ръкопис, и след изобретяването на отпечатване, те започнаха да отпечатате.

Историята започва с вестник кореспонденция между търговци и техните изпълнители. Писмата, изпратени до Венеция, от всички краища на света, не само докладва за успешни или неуспешни сделки. Имаше и новини за различни събития, които могат по някакъв начин да повлияят на поведението на нещата. Първият, разбира се, политически новини. Но кореспонденция на търговеца съдържа много друга полезна, интересна и просто забавно информация. Разбира се, поверителна информация, никой не blurts навън. Въпреки това, маниери харема на турския султан, или към далечни страни в Африканската жега, защо да не говорят в изисканото общество? Подробности на писма от търговци, които са се обаждали на avvizi (на Италиански «avviso» - «очевидец"), влезе в широка венецианска публика и активно се обсъжда по площадите и благородни събирания. Съвсем скоро имаше предприемчиви хора да се прикрепят и да расте avvizi информация, и след това ги продават евтино в места, където на публиката. За един gadzetu.

Венециански капитани плавали около Средиземно море, венециански преброяване на новини, за да работи бързо. Много скоро, Венеция не е само монопол продавач на ориенталски подправки и луксозни огледала, но също така и европейски доставчик на новини. Много от монарсите на събитията в света се случи, не е призната от своите посланици, както и на Венецианската преса.

В допълнение в чужбина новини, вестникът съобщава, и местни новини. Документи са били поставени брошури и libels,, разтърси града е много по-силна от разклати няма голямо изригване на Етна, Сицилия. Всъщност, вестникът е не само колективна информатор, но също така и колективен организатор.

Напредък не познава граници. Вестниците започнаха да се появяват из цяла Европа, а думата "вестник", без да е ужасен превод на всички европейски езици. През 1631 г. френският лекар на живота на крал Рено Теофраст (Thйophraste Renaudot), (1586-1653) започва да издава в Париж, седмично обобщение на новини, който той нарича «La вестник». В действителност, това е първият френски национален вестник за французите и до днес и да почетат паметта на Рено. Уредник на вестника е кардинал Ришельо, вестник, чете от царя. Благодарение на статута си на официалния вестник на френското правителство, «La вестник» относително безопасно оцелява до 19 век.

Повечето вестници бяха публикувани ежедневно. Ето защо, във Франция те са били наричани думата «вестника» («Дневник"). В Русия, тази дума означава "дебел" мулти-издание, излиза само веднъж в месеца. Защо такова несъответствие? Защото «вестник на френски език е също така" Дневник ". Блогове са станали широко разпространени в Русия по времето на Екатерина II. Модата от тях продължи в по-скорошни времена. Дневниците, списания, също са уважавани хора в най-висока степен на здравина: големи по размер, тежка хартия и в добро покритие. Смяташе се, че мислите и да ги напиша една солидна и важна. Тя е на този вид и усещане на такова техническо обслужване, ориентирани към редакторите на списания и антологии времето на Пушкин.

Доста често срещана грешка от неопитни преводачи: превода на думата "вестник» на руски като "вестник". Не, само "Вестник"! "Дневник" на френски и на английски език е "списание».

Е, тук отново, странна непоследователност. В действителност, в руската "гише" - помещение, където те продават различни продукти. Какво се включва в трупата? Но с него.

И в двете английски и френски език, думата "списание" има и друго значение - "склад". Подобни думи, за да се отнасят до склада има и в други западноевропейски езици. В Западна Европа думата (може би не е без помощта на едни и същи венецианците) получи от арабски. На арабски език, "mahsan" - "склад". Има и друга подобна дума със същото значение в иврит.

От руската "магазин" е станал малко по-ясно. Но това, което прави уважаван и не) европейски списания?

Фактът, че през 1731 г. Лондон издател Едуард пещера (Едуард пещера) (1691-1754) планира да започне производство на печатно издание, което има по-широки теми. Според плана пещера, в това издание на читателя може да намерите информация за всичко, което биха могли да се интересуват само от последната котировка на фондовата борса с характеристиките на древногръцката поезия. Списания такъв широк профил в света все още не е публикувана. Това издание е много удобен E. пещера, наречена «господинът списание»: мястото нещо като склад, където любознателен джентълмен ще намерите всичко, което просто може да се интересуват.

«Списание Gentleman," е първото списание в света, в модерния смисъл на думата. Нищо чудно, че и в двете английски и френски издания езици на подобен остана име «Списание», като своевременно за всички новини листове от името вестник. "
Тагове: издателства, вестници, Европа, журналистиката, списания, един интересен факт, Италия, история



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vestnicite
Категория: Новини
Прочетен: 52164
Постинги: 18
Коментари: 1
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930